Nieuws

Aangezien de gewasbescherming steeds meer onder druk komt te staan en of dit goed of fout is, laat ik in het midden, zijn wij op zoek gegaan naar alternatieven.
En als je je daar in verdiept, blijkt er toch heel veel mogelijk te zijn.
Om de omschakeling te kunnen maken, is het van belang dat we samen anders gaan denken ('omdenken'?)
Jarenlang hebben wij genomen, de bodem uitgeput, met chemische middelen zoals bestrijdingsmiddelen en chemische meststoffen.
We hebben relatief weinig weer gegeven. Dit veranderd de laatste jaren wel, want de organische meststoffen zijn en worden steeds beter ingezet.
Heb je een goede gezonde grond met spoorelementen zal de plant beter wortel gaan zetten, meer wortels betekend automatisch meer bereik om de beschikbare voeding op te nemen.

Zo zijn wij aan de gang gegaan met Chitine in de Buxus tegen de Volentula Buxi schimmel.
Dit is een natuurlijk middel die een verharde laag om de plant legt. Waardoor nieuwe aanvallen van schimmels en insecten minder tot geen kans krijgen.
Bestaande schimmels worden opgelost. Met dit middel is het wel belangrijk dat niet alleen de plant de bescherming krijgt, maar ook de bodem rondom de plant. De schimmels die daar dan verblijven worden ook ingekapseld.
Maar alleen met chitine zijn we er natuurlijk niet, Uiteraard mag hier niet de jaarlijkse bemesting ontbreken want zonder dat gaat het niet werken.

Wij adviseren als volgt in Buxus:

voorjaar Fortuin 12-3-9+6MgO+calc+borium
zomer Fortuin 6-5-9+3MgO
najaar Fortuin 6-4-12+4MgO
Bij aantasting 200 ml op 10 liter water spuiten met Chitine mix.
Dit 2x om de 14 dagen herhalen, daarna om de maand een Chitine behandeling.

Daarnaast zijn wij ook al vele jaren bezig om Zeoliet aan onze meststoffenlijn Fortuin te verbinden.

Zeoliet is een gesteente met vele positieve eigenschappen.

Deze eigenschappen zijn:
1. het vermogen om water en voedingsstoffen te absorberen en deze in een langzaam proces (slow release) aan de plant of gewas weer af te geven op het moment dat de plant of gewas er om vraagt.
2. het vermogen om schadelijke stoffen (zware metalen als Pb,Cu,Mg en,Zn) te absorberen en te binden, nauwelijks uitspoeling plaats vindt, waardoor er een optimaal bodemklimaat ontstaat.
3. het vermogen om nitraten, fosfaten en waterstofsulfides te absorberen en te binden.
 

Kortom wij zitten niet stil, blijven zoeken naar mogelijkheden om toch een goede groei te realiseren en om de balans in grond/plant te optimaliseren.